پیوند زدن درختان میوه

پیوند زدن درختان میوه
یکی از مهم ترین پارامترها برای پیوند زدن درخت، برقراری شرایط محیطی و فیزیولوژیکی مناسب گیاه می باشد. بسیاری از باغبانان و کشاورزان برای اهداف گوناگون این عمل را در بین درختان میوه انجام می دهند. در این مقاله به زمان مناسب برای پیوند درختان پرداخته ایم.

هدف از پیوند درختان میوه:

هدف پیوند زدن درختان میوه، ایجاد تغییر مثبت در محصول دهی و بهبود  بخشیدن به کیفیت آن­ها است. هر اندازه که گیاهان انتخابی جهت پیوند زدن از یک خانواده باشند و به لحاظ ژنتیکی شباهت بیشتری به یکدیگر داشته باشند، علاوه بر اینکه زمان کمتری برای گرفتن پیوند نیاز است، قطعا پیوند موفق تری در درختان خود نیز خواهیم داشت.

زمان مناسب پیوند درختان:

شرایط محیطی و فیزیولوژیکی مناسب گیاه از اساسی ­ترین نیازها جهت پیوند زدن درخت می باشد. یک پیوند هوشمندانه باید زمانی انجام پذیرد که گیاه در دوره فعالیت خود (در جریان بودن شیره نباتی)  است. 

زمان مناسب برای پیوند هر درخت ، به نوع گیاه بستگی دارد. زمانی که گیاه در دوره استراحت است و شیره نباتی راکد است نباید عمل پیوند را انجام داد. در دو فصل، یکی بهار، قبل از زیاد شدن شدت جریان شیره نباتی  و دیگری  اواخر تابستان و یا اوایل پائیز بهترین زمان جهت پیوند گیاهان است.

یکی از نشانه های اینکه پیوند گیاه ما به درستی انجام شده ، شروع رشد آن پس از چند روز و سبز ماندن جوانه پیوندک است. اگر پوست پیوندک سیاه شد از نشانه­ های ناموفق بودن عمل پیوند زنی است.

پیوند زدن درختان به دو صورت انجام می شود:

  1.  پیوند جوانه یا پوست
  2.  پیوند شاخه یا چوب

 تفاوت بین پیوند جوانه و پیوند شاخه در نوع پیوندک و زمان پیوند است. بهترین زمان پیوند جوانه، ماه خرداد و اوایل تیر ماه است  و در دیگر ماه­ های تابستان به علت گرمای بیش از حد هوا عمل پیوند زنی توصیه نمی­ شود. بهترین زمان برای پیوند شاخه، اواخر ماه اسفند یا اوایل ماه فروردین می­ باشد (در دمای زیر 10 درجه پیوند زنی موفقی نخواهیم داشت). مدت زمانی که لازم است تا درختی که پیوند زدیم، رشد خود را از سر گیرد یک سال  است. نحوه پیوند در روش های مختلف پیوند زدن متفاوت است.

مثالی از بهترین نوع پیوند بین درختان:

پیوند اسکنه و لوله ای بهترین نوع پیوند در آلبالو است و می­ توانیم از آلبالو و گیلاس به عنوان پیوندک استفاده کنیم. همچنین پیوند اسکنه بهترین نوع در درخت انار است.

پیوند شکمی بهترین نوع پیوند در انواع سیب است.

پیوند نیمانیم و زبانه ای بهترین انواع پیوند در انجیر هستند. در درخت فندق، پیوند مجاورتی به خوبی جواب می­دهد.

مهم ترین ابزار پیوند عبارتند از:

اره بزرگ، اره کوچک، داسک، قیچی باغبانی ، چاقوی پیوند ، داس مخصوص ، ریسمان و چسب. 

مراقبت­ های پس از پیوند از اهمیت زیادی برخوردار است. پوشاندن محل پیوند با چسب پیوند و یا نخ پیوند باعث محافظت از نهال پیوند شده در مقابل عوامل نامساعد محیطی می­شود. همچنین برای جلوگیری از ورود عوامل بیماری زا، محل بریدگی و زخم با چسب پیوند پوشانده شود.

انواع روش های پیوند زدن در تعدادی از درختان:

پیوند شکمی یا T شکل

 پیوند شکمی

پیوند وصله ای

پیوند وصله ای

پیوند لوله ای

پیوند لوله ای

پیوند زبانه ای

پیوند زبانه ای

پیوند نیمانیم

پیوند نیمانیم

پیوند اسکنه

پیوند اسکنه

پیوند پلی

پیوند پلی

پیوند مجاورتی

پیوند مجاورتی

پیوند تاجی

پیوند تاجی

ارسال نظر
(بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد)